Description: F:\MOVIE\web\Headeri\Novosti-L.jpg    


Description: F:\MOVIE\web\Images\Eng.gif
ENGLISH PAGES


Description: F:\MOVIE\web\Images\russian.gif
ПОСЛЕДНИ
НОВОСТИ
 

::..::


VODIČ
TOURIST GUIDE

::..::

ПОСЈЕТИТЕ НАС НА
FACEBOOKU
ЕПАРХИЈА ДАЛМАТИНСКА

::..::


Description: F:\MOVIE\web\Images\Manastiri\Krka\Krka5_small.jpg

ВИРТУАЛНА ШЕТЊА ЕПАРХИЈОМ
ДАЛМАТИНСКОМ

::..::

400 година Богословије Света Три Јерарха
у манастиру Крки
Химна богословије

::..::ПРИЛОЗИ НОВОМ СТРАДАЊУ
ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

 РЕЧ О НОВИМ

БОГОХУЛНИЦИМА


Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\Foto_arhiv.gif
ФОТО АРХИВ

ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

::..::

АПЕЛИ 

::..::

ДИГИТАЛНЕ БРОШУРЕ
ДАЛМАТИНСКИХ МАНАСТИРА

МАНАСТИР КРКА

МАНАСТИР КРУПА

МАНАСТИР ДРАГОВИЋ

::..::


 
св. Сава

БЕСЕДА О ПРАВОЈ ВЕРИ

::..::

 


Description: F:\MOVIE\web\Images\Publikacije\Pilipenda_small.jpg
СИМО МАТАВУЉ

ПИЛИПЕНДА
(приповетка)

::..::Епископ Фотије
ВАПАЈ ИЗ ДАЛМАЦИЈЕ

Тајна манастирске одаје

Разговор са МИЉЕНКОМ ЈЕРГОВИЋЕМ

Дана 25. маја 2023. године, у манастиру Крка, отпочео је пројекат Епархије далматинске ”Тајна манастирске одаје” који је замишљен као серија разговора, тј. као књижевне вечери, а у којима ће се нагласак стављати на теме теологије, књижевности, културе, уметности, али оставити простора и за друге теме у којима публика може учествовати.
Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим је поздравио све присутне и представио првог госта, господина Миљенка Јерговића, једног од најугледнијих, најуважаванијих и најистакнутијих књижевника на подручју држава где се говори језик, а који он назива ”нашим”.
Захваљујући модератору и водитељу књижевне вечери господину Емиру Имамовићу Пиркету, гост је имао одличне смернице које су га надасве инспирисале да говори о темама своје младости, преласку из Сарајева у Загреб са свим проблемима са којима се суочавао, љубави и значају љубави према књижевности, као и језику, али и политичким проблемима на нашим просторима који су оставили и остављају негативне последице на њега.

ХРАМОВНА СЛАВА У ШИБЕНИКУ

На празник Вазнесења Господњег - Спасовдан, дана 25. маја 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија у Шибенику, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим. Након читања Светога Јеванђеља Епископ Никодим је поздравио верни народ и обратио им се:
”Драга браћо и сестре, на првом месту желим да вам честитам данашњи празник, да честитам данашњу славу, да пожелим као што увек и говорим да се на многа и блага лета радујемо једни другима.
У данашњем Јеванђељу чули смо да је описан данашњи празник, због којег смо се и сабрали и чули да је Господ када је ушао у ту просторију где су били апостоли рекао ”мир вам”. Ми хришћани смо позвани од Господа на те ствари које је Он највише говорио током свог живота и након свог васкрсења, а то је на првоме месту мир вам, а на другоме месту исто тако равнозначно као што је ”мир”, а то је радујте се. Увек нас наша Света Црква позива да се радујемо и да кроз ту радост будемо истински сведоци васкрсења Христовога, то јесте да будемо истински ученици његови.
Чули смо да су се они уплашили, да су помислили да виде духа, а онда им је Он рекао што сте збуњени и зашто такве помисли улазе у срца ваша. Видите руке моје и ноге моје и да сам ја главом, опипајте и видите, а затим им је тражио да нешто једе да би показао кроз то да је остао исти Бог, али и истински Човек, преузевши нашу природу на себе. Кроз то нам је показао да ћемо и ми, драга браћо и сестре, након васкрсења остати људи, имати своју природу, не више палу пошто нас је Он уздигао кроз то што је васкрсао, што је унизио Себе, уздигао је нас и дао нам могућност да и ми постанемо како то каже Свети Атанасије Велики ”богови по благодати”.
Рекао бих још да је писано, да је Он требао да пострада и да васкрсне из мртвих трећега дана и да нас као што сам и више пута говорио кроз васкрсење уздигне и подигне наш пали род, јер Он је у свему исти откако је примио ту људску природу, човечанску природу у свему исти са нама сем у греху, а кроз своје васкрсење је уништио жалац смрти, смрт више не постоји за оне који живе хришћанским животом, који се труде, који се надају да ће Бог бити милостив и уважити наше молитве и молбе и наш труд и да ће нас примити у свој загрљај. Господ нас је позвао да у Његово име проповедамо покајање и опроштење грехова по свим народима почевши од Јерусалима па широм васељене.” – рекао је Епископ Никодим и још једном честитао данашњи празник, данашњу храмовну славу.

СЛАВА У МАНАСТИРУ ЦРНОГОРЦИ

ТАЈНА МАНАСТИРСКЕ ОДАЈЕ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СМОКОВИЋУ

Дана 7. маја 2023. године служена је Света Архијерејска Литургија у храму Светог Великомученика Георгија у Смоковићу, а којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим.
”Христос Васкресе!
Драга браћо и сестре, хоћу само да вас поздравим и да пожелим све најбоље од Господа, као и да кажем да ми је драго што смо се састали данас овде, што сам успео да дођем да будем са вама.
Све најбоље од Господа вам желим и надам се да ћемо се на многа и блага лета виђати, окупљатти, и надасве радовати се једни другима, јер кроз то једино можемо да покажемо да смо истински ученици Његови, то јесте да смо сведоци онога Васкрсења коме се сви ми надамо и кога чекамо. Бог вас све благословио и свако вам добро даровао.”

ХРАМОВНА СЛАВА У УБЛИМА

СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У СМОКОВИЋУ

ХРАМОВНА СЛАВА У КНИНУ

ОБАВЕШТЕЊЕ

У суботу, 6. маја 2023. године, на празник Светог Великомученика Георгија, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим ће обавити чин малог освећења цркве, а у наставку, са почетком у 9.00 часова, ће служити Свету Архијерејску Литургију, као и обавити парастос породици Јанковић-Десница у цркви Светог Великомученика Георгија, а која се налази у склопу комплекса Куле Јанковића.
Историјат
Породица Јанковић-Десница води порекло од познате српске ускочке породице Јанковића, за чијег родоначелника се сматра Стојан Јанковић, који се прославио у борбама против Турака у 17. веку и чија слава је опевана у српским епским народним песмама. Ништа мање познат јесте и књижевник и политичар Илија Деде Јанковић, последњи потомак породице Јанковић, чија се ћерка Олга удала за Владимира Десницу, који је у мираз добио велико имање и дворац Јанковића у Исламу Грчком, а који ће наследити њихов син Урош Десница, отац једнога од најзначајнијих српских писаца 20. века – Владана Деснице, прослављеног по роману ”Прољећа Ивана Галеба”.

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВИЈЕРНИКА ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ШИБЕНИКУ

Дана 30. априла 2023. године служена је Света Архијерејска Литургија у Шибенику, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим.

ВАСКРС У ЂЕВРСКАМА

ВАСКРС У ВРЛИЦИ

ВАСКРС У МОКРОМ ПОЉУ

ВАСКРС У СМОКОВИЋУ

ВАСКРС У ЗАДРУ

ВАСКРС У ОБРОВЦУ

ВАСКРС У БЕНКОВЦУ

ВАСКРС У СМИЛЧИЋУ

ВАСКРС У ЖАГРОВИЋУ

ВАСКРС У СПЛИТУ

ВАСКРС У БИОЧИЋУ

ВАСКРС У ИМОТСКОМ

ВАСКРС У МАРКОВЦУ

ВАСКРС У БАЉЦИМА

ВАСКРСУ КНИНУ

ВАСКРС У КИСТАЊАМА

ВАСКРС У МАНАСТИРУ КРКА

ВАСКРС У КНИНУ

Српска Православна Црква својој духовној деци о ВАСКРСУ 2023. године

 

ПОРФИРИЈЕ

по милости Божјој православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свим архијерејима Српске Православне Цркве, свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога, уз радосни васкршњи поздрав:

ХРИСТОС  ВАСКРСЕ!

И ушавши у гроб, видеше младића обучена
у белу хаљину где седи са десне стране и уплашише се.
А он им рече: Не плашите се! Исуса тражите
Назарећанина, распетога. Устаде, није овде;
ево места где га положише (Мк 16, 5 – 6).

Радујемо се данас, драга духовна децо наша, радујемо се и прослављамо Празник над празницима, Васкрсење Господа и Спаса нашега Исуса Христа из мртвих. Радујемо се и прослављамо зато што смо, као некада жене мироносице, чули речи анђела: „Не плашите се!” Радујемо се и прослављамо Васкрсење Господа Христа јер нам више од осам столећа Бели анђео са фреске у Милешеви Светога Саве показује на празан гроб и говори: „Устаде, није овде!” Радујемо се јер нас упркос свим приликама и неприликама прате крупне и мирне рашке очи Белог анђела – најлепше, највољеније и најславније фреске створене у нашем роду – говорећи нам да Исус Назарећанин, на крст Распети, устаде из гроба.

цијели текст овдје

ВЕЛИКА СУБОТА

ВЕЛИКИ ПЕТАК У МАНАСТИРУ КРКИ

ВЕЛИКИ ПЕТАК У ШИБЕНИКУ

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА

На Велику среду, 12. априла 2023. године, у манастиру Крка служена је Света тајна јелеосвећења, а велики број верника посетио је ово свето место како би узео удела у том Светом чину.
Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим поздравио је верни народ и препустио беседу јереју Драгану Милићевићу:
”У име Оца и Сина и Светога Духа!
Ваше Преосвештенство, часни оци, драга браћо и сестре!
У Светом Писму Новог Завета, тачније Посланици Јаковљевој стоји следеће: „Злопатили се ко међу вама? Нека се моли Богу. Је ли ко весео? Нека пјева Богу. Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим помазавши га уљем у име Господње“ (Јк. 5, 14-15). Управо због тога, драга браћо и сестре, и вршимо Свету тајну јелеосвећења, али не само над онима који су телесно болесни, него и над свима нама који болујемо од највеће болести рода људскога, а то је грех, кроз који је и смрт ушла у човека. Управо због тога је и Син Божији дошао у овај свет, не да суди свету, „него да свако ко вјерује у њега не погине, него има живот вјечни“ (Јн. 3, 16). Својим славним Васкрсењем из мртвих дао је и наду свима нама да ћемо и ми о Другом Христовом доласку чути оне речи које смо имали прилику да чујемо у суботу: „Лазаре изиђи напоље“ (Јн. 11, 43), односно да ће и свакога од нас позвати у вечну радост васкрслог Годпода Исуса Христа, те да ћемо и ми када станемо лицем к Лицу са Васкрслим Господом чути оне јеванђељске речи: „Добри и вјерни слуго, у маломе си ми био вјеран, над многима ћу те поставити, уђи у радост Господара својега“ (Мт. 25, 21).
Желео бих још истаћи, драга браћо и сестре, да ове последње дане страдалне недеље првенствено проведемо у посту и молитви посећујући наше храмове, онако како то и доликује нама хришћанима, те да се на тај начин припремимо за сусрет са Васкрслим Христом, те да и ми као некада апостол Павле радосно али и пркосно ускликнемо: „Смрти гдје ти је жалац? Аде гдје ти је побједа?“
За крај, желим свима вама већ сада да пожелим срећан и Богом благословен празник Васкрсења Христовог. Празник над празницима. Празник мира и љубави „јер по томе ће нас и познати да смо Христови ученици ако будемо имали љубави међу собом“ зато драга браћо и сестре „најприје имајмо љубави међу собом, јер љубав покрива мноштво сагрешења“.
Живи, здрави и Богом благословени били на многе и благе године. Амин!

ЛАЗАРЕВА СУБОТА У БРГУДУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КНИНУ

У храму Покрова Пресвете Богородице у Книну, дана 8. априла 2023. године, на празник Светога Четверодневнога Лазара – Лазарева субота, служена је Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматинским г. Никодим.
”У име Оца и Сина и Светога Духа.
Драга браћо и сестре, желим да вам честитам данашњи празник, али исто тако да вам пожелим да до краја истрајемо у посту и да дочекамо највећи празник, Празник над празницима, Васкрсење Христово. Данас смо већ почели са прославом и са најавом тог великог празника, драга браћо и сестре, јер прослављамо Светога Четверодневнога Лазара, јер како смо чули у Светом Јеванђељу Бог је већ тада показао да је васкрсење из мртвих могуће, показао је то док је ходио на земљи и прије Свога страдања, док га још људи нису били, разапели и убили. Поред свега тога, Он нам је насупрот смрти даровао живот, вечни живот кроз васкрсење из мртвих, како нам то и песме које у ово време певамо говоре.
Драга браћо и сестре, следеће недеље ћемо кроз богослужења управо то да доживимо, како су безбожни Јевреји мучили и разапели Господа Исуса Христа, али и то да нам је Он на то даровао васкрсење. И ми смо, драга браћо и сестре, позвани да носимо крст у овоме свету, и он (крст) не мора бити страдање идентично Христовом, него се огледа и у бризи за породицу, бризи за друге, љубави како према ближњима, тако и према непријатељима. Стога, треба свакодневно да молимо Господа да постанемо и ми они који ће да седну са десне стране Његове у дане свеоштег васкрсења. – рекао је владика Никодим и позвао опет све верне да истрају у посту и да у радости дочекају Празник над празницима – Васкрсење Христово.

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА ЗА ВЕЛИКУ НЕДЈЕЉУ И ВАСКРС 2023. У МАНАСТИРУ КРКИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ШИБЕНИКУ

Дана 2. априла 2023. године служена је Света Архијерејска Литургија у Шибенику, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим.
”У име Оца и Сина и Светога Духа!
Драга браћо и сестре, чули смо у данашњем јеванђељу да Господ каже дванаесторици (апостолима) на који начин и како ће да пострада када буде отишао у Јерусалим, да ће да га бију, да ће да га разапну, да ће да га убију али и да ће да васкрсне на крају. Нажалост, у тим догађајима смо и ми људи били учесници на најгори могући начин, а то је да смо самога Богочовека, Онога који је из љубави дошао у овај свет да спасе све оне који верују у Њега, тако тукли, били, разапели и убили на крају, а Он нам је кроз то све на крају подарио највећи могући дар који је могао Бог да да људима, а то је да кроз Васкрсење, кроз свеопште Васкрсење, које ће тек да дође, можемо постати мали богови по благодати, како то каже Свети Атанасије Велики.
Драга браћо и сестре, ми на многе начине у великој недељи, у страсној недељи, учествујемо у свим тим догађајима и сећамо их се, јер су сви ти догађаји опевани у црквеним песмама. Ми се сећамо на те догађаје и молимо се Богу да опрости како читавоме човечанском роду, тако и нама наше грехе, као и да постанемо сапричасници и учесници у Светоме Васкрсењу Христовоме, то јест да постанемо богови по благодати или да постанемо, како се каже у Светој Тајни Крштења, деца и наследници светлости. Ми смо, драга браћо и сестре, на то позвани, али смо и позвани на све остало, јер смо чули у јеванђељу да ће тако исто прогонити и све ученике његове, позвани смо да трпимо, да кроз смирење прихватимо сваку муку, али и да се молимо Богу да наследимо Царство Небеско.
Драга браћо и сестре, идемо полако ка празнику Христовог Васкрсења, те зато требамо да појачамо наше молитве како за нас саме, тако и за наше ближње, сроднике, комшије па чак и непријатеље, на шта нас позива Свето јеванђеље. Једино тако, драга браћо и сестре, можемо да достојно дочекамо највећи празник, празник над празницима, да га дочекамо у радости, да се радујемо једни другима, да се радујемо и онима којих се сећамо, да се радујемо сви заједно са надом да ћемо наследити Царство Небеско.” – рекао је владика Никодим са надом да истрајемо у посту и молитви и да достојни дочекамо и постанемо сапричасници Васкрсења Христовог.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БЕНКОВЦУ

У храму Рођења Светог Јована Крститеља у Бенковцу, дана 19. марта 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматинским г. Никодим.
”У име Оца и Сина и Светога Духа.
Драга браћо и сестре, чули смо у Јеванђељу да Господ каже да ко хоће да иде за Њим да се одрекне себе, да узме крст свој и иде за Њим. Те речи, драга браћо и сестре, говоре о томе да крст који прослављамо и коме се клањамо данас, како је то наша Света Црква и установила, тај крст који треба да носимо и да се кроз њега уподобљавамо Господу, да будемо као што је и Он био док је ходио међу људима и бијен, и отуђен, и прогоњен од људи, а на крају и распет. Ипак, кроз све то, кроз тај крст који је носио зарад нас и зарад нашега спасења, донео је највећи дар који је могао да донесе човечанству, а то је васкрсење, и ка том празнику смо и ми, драга браћо и сестре, сада на пропутовању кроз овај свет који у злу лежи, јер ми смо позвани да крст носимо и да се кроз њега уподобљавамо Господу.
Значење ношења крста подразумева све оно што носи савремени свет, а то подразумева да се бринемо о нашим ближњима, да се бринемо о другима, а нарочито ако можемо да се бринемо о сиромашнима, униженима, повређенима, заборављенима, па макар то учинили само кроз молитву или кроз то да их посетимо. То је крст на који смо ми, драга браћо и сестре, у савремено доба позвани.
Такође, драга браћо и сестре, оно на шта нас Господ позива непрестано јесте да имамо љубави како према нашим ближњима, тако и према онима који нас мрзе, јер само тако можемо постати деца неба, деца светлости, богови по благодати, како је то рекао Свети Атанасије Велики.” – рекао је владика Никодим.

У МАНАСТИРУ КРКИ ОДРЖАНЕ СЕДНИЦЕ ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА И ЕПАРХИЈСКОГ УПРАВНОГ ОДБОРА

Редовна седница Савета Епархијског управног одбора Епархије далматинске одржана је 18. марта 2023. године у манастиру Крка. Након призива Светог Духа, чланови Савета имали су састанак у манастирској трпезарији. Као и обично, на дневном реду био је преглед рада Епархијског управног одбора у протеклој години, као и дискусија о плановима за текућу годину.

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КНИНУ

У храму Покрова Пресвете Богородице у Книну, дана 12. марта 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматинским г. Никодим.
”У име Оца и Сина и Светога Духа.
Драга браћо и сестре, данас смо прославили празник Светог Григорија Паламе, светитеља на кога бисмо сви требали да се угледамо, како на његов живот тако и на његову веру. Он је био велики светитељ у четрнаестом веку, један од светих отаца који су бранили православну теологију, а он конкретно бранио је православно учење од оних који су учили да се Бог не може спознати другачије него само умом, само рационално. Са друге стране, Свети Григорије је учио да Бог који је дао Свог Сина да постане Човек, да постане Богочовек Исус Христос, да у свему постане исти са нама сем у греху, да тог Бога како су га ученици Његови спознали као Човека који је ходио међу људима, као Богочовека који је ходио међу људима, тако исто и ми, драга браћо и сестре, можемо спознати кроз Свете Тајне. Исто тако, можемо Га спознати када се трудимо да се уподобимо Господу, када се трудимо да испуњавамо Јеванђелске заповести, да учествујемо у Светој Литургији, то јест да се причешћујемо Светим Тајнама.
Ми смо исто тако позвани, драга браћо и сестре, да следимо ту веру, јер је то вера отаца која нам је предата, то је вера наших славних предака који су веровали у то што их је црква учила и веровали су у тог Бога и подизали су му храмове, молили се управо том Богу, јединоме Богу који је „тако заволео овај свет, да је и Сина Свога Јединородног дао, да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни.“ (Јн, 3:16) Ми, људи, док је ходио међу нама смо Га пљували, бичевали, разапели и на крају убили, а Он нам кроз то донесе највећи дар који је Бог дао, а то је васкрсење, и да кроз васкрсење постанемо и ми богови по благодати, како то каже Свети Атанасије Велики.” – рекао је владика Никодим и позвао све верне да истрају у посту и да покажу несебичну љубав према свима онима који помоћ потребују.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЗАДРУ

У храму Светога Пророка Илије у Задру, дана 5. марта 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматинским г. Никодим.
”У име Оца, Сина и Светога Духа.
Драга браћо и сестре, данас смо се окупили да прославимо један велики празник који је посвећен победи православља над иконоборством, тј. над једним погрешним учењем, над једном јереси, а која је учила да се иконама и моштима не треба клањати. Супротно томе, наша Света Црква учи да треба да се клањамо иконама, као и да се клањамо моштима, и да кроз то исказујемо своје поштовање и част Прволику, тј. да се кроз то клањамо Господу Исусу Христу, који је ходио међу нама, који је био на земљи, који се оваплотио, јер је „тако заволео овај свет, да је и Сина Свога Јединородног дао, да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни.“ (Јн, 3:16)
Ми, драга браћо и сестре, треба да следимо ту веру и да се клањамо иконама, да се молимо пред иконама, да светитељи који су изображени на иконама буду заступници пред престолом Свевишњега, да буду они који се моле да нам се опросте греси, који се моле како за нас и наше ближње, тако и за непријатеље наше, на шта нас позива Свето Јеванђеље. Исто тако, када се клањамо моштима Светих, поготово моштима Светих мученика, клањамо се оној вери и поштујемо ону веру коју су они исповедали, због које су и пострадали, а исповедали су веру у Тројединога Бога, Бога Оца, Бога Сина и Бога Духа Светога. Та вера их је спасавала, драга браћо и сестре, те су кроз исповедање те вере и страдање показали оно највеће што можемо ми сви хришћани, а то је да нисмо од овога света и да је Царство Небеско једини циљ коме треба да тежимо и једини циљ који у животу треба да нам буде мерило.
Царство Небеско је, драга браћо и сестре, суштина сваке наше свештеничке проповеди, а осликана је у речима Светог кнеза Лазара: ”Земаљско је замалена царство, а Небеско увек и до века”. Он је направио такав избор за Србе у најбитнијим моментима наше историје и оставио нам тај пут којим свако од нас треба да иде, тј. да тежимо ка Царству Небеском, а не царству земаљском. – рекао је владика Никодим.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У МАНАСТИРУ КРКИ

У манастиру Крки, дана 4. марта 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматинским г. Никодим, а на којој је рукоположен у чин презвитера ђакон Здравко Цвијић. Владика Никодим је од срца честитао њему и његовој породици и пожелео му да на многа и блага лета служи Господу, а затим се са неколико речи обратио верујућем народу:
”Драга браћо и сестре, још једном желим да честитам новорукоположеном свештенику да на многа и блага лета служи Господу, да испуни све оно што смо чули у данашњим молитвама и да кроз то наследи Царство Небеско, јер нам је то једини и највећи циљ. Ми смо, драга браћо и сестре, ми Срби смо давно изабрали пут којим желимо да идемо, пут који нам је уцртао Свети Кнез Лазар, као и сви они који су пострадали на Косову и Метохији, а то је да смо изабрали Царство Небеско, а не царство земаљско, јер како је то рекао Свети Кнез Лазар: ”Земаљско је замалена царство, а Небеско увек и до века.” Ми као хришћани смо позвани да управо идемо тим путем и да постанемо деца и наследници Светлости. Драга браћо и сестре, желио сам да вас подсетим на косовски завет, у данима када се ломе копља око Косова и Метохије, али са нагласком на речи Патријарха Порфирија да је средство којима се Црква служи у овим данима једино молитва.” – рекао је Владика Никодим и нагласио да у ове дане поста треба да појачамо молитве да се Господ смилује, али не само на нас и наше ближње, него и на оне који нас мрзе, на непријатеље наше.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ШИБЕНИКУ

Дана 26. фебруара 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија у Шибенику, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим.
Епископ Никодим у краткој беседи упутио је неколико речи о васкршњем посту, са жељом да појачамо молитве, да поштујемо правила поста, да дамо своју жртву колико можемо, као и да у здрављу и радости дочекамо највећи хришћански празник, празник Христовог Васкрсења.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У МАНАСТИРУ КРКИ

У манастиру Крки, дана 19. фебруара 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматинским г. Никодим, а на којој је рукоположен у чин ђакона Здравко Цвијић. Владика Никодим је од срца честитао њему и његовој породици и пожелео му да на многа и блага лета служи Господу, а затим се обратио речима из Јеванђеља:
”Драга браћо и сестре, речи из Светог Јеванђеља ”јер огладњех, и не дадосте ми да једем; ожедњех, и не напојисте ме; Странац бијах, и не примисте ме; наг бијах, и не одјенусте ме; болестан и у тамници бијах, и не посјетисте ме” (Мт 25, 42-43) су речи на које често заборављамо. То најбоље видимо кроз примере, драга браћо и сестре, када се не обазиремо на просјаке који просе на улици, а онда и тако што знамо да се понашамо једни према другима на такав начин, а заборављамо да нас Господ неће само питати какву веру смо имали, тј. да ли смо веровали у Њега, него на првоме месту ”љубиш ли Ме?”, а затим и многа питања која се налазе у овоме Јеванђељу и којима нас кроз исто поучава. Речи које смо данас прочитали се данас не односе конкретно на Господа Исуса Христа, него на све ближње у којима треба да угледамо ”Господа”, а ближњи су сви они који су уз нас, које сусрећемо, виђамо, знани и незнани, па чак, драга браћо и сестре, и непријатељи наши. Јер, ако не испунимо те речи Господње, нећемо моћи ни дати добар одговор на Страшноме Суду. Ми ћемо, драга браћо и сестре, моћи да се бранимо да смо постили све постове, да смо ишли редовно у Цркву, али Он ће и поред свега тога да пита управо сва она питања која смо чули данас, као и да ли смо погледали те мале, да ли смо били људи, како је говорио блаженопочивши патријарх Павле.” – рекао је Владика Никодим и још једном честитао рукоположење ђакону Здравку, са жељом да се труди да испуњава Христове заповести.

СЛАВА БОГОСЛОВИЈЕ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА У МАНАСТИРУ КРКИ

У манастиру Крки, дана 12. фебруара 2023. године, на празник Света Три Јерарха, свечано је прослављена Крсна слава најстарије српске богословске школе. Служена је Света Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије, заједно са Њиховим Преосвештенствима Епископима нишким г. Арсенијем, осјечкопољским и барањским г. Херувимом, ваљевским г. Исихијем и далматинским г. Никодимом. Након читања Светога Јеванђеља Епископ Сергије је поздравио многобројни окупљени верни народ и обратио им се речима:

”Данас када се присјећајући истинских труба Православља, Труба Христових и труба Цркве, појући богослужбено у Оцу, Сину и Духу Светоме Тројицу, у Светој Тројици тројицу Угодника Божијих, златне трубе Православља, украситеље Цркве, у Тројици Једносуштној три сунца који сијајући непрестано пројавише свима Истину која се налази у Богу, вјечно рађајућем Сина и вјечно и савјечно исходећи Духа. Данас славимо Света Три Јерарха који ни по чему не бијаху већи нити узвишенији један од другога, Светог Василија Великог, ангела у тијелу, Григорија Богослова, истинског словитеља Тајни Божијих и Јована Златоуста, златних уста Цркве украситеља. Свете људе Христа Богочовјека, преподобне подвижнике, богослове, проповједнике и праведнике Божије, Епископе Цркве Христове и савршене монахе, облагодаћене сасуде и боговидце, богомудре устројитеље свете Литургије и свега богослужења, апостолске уредитеље богомданог канонског поретка Цркве, непоколебиве борце за вјеру православну и догмате апостолске и отачке.
Ови свети иако учећи се и пребивајући у световној философији код изврсних учитеља онога доба, поткрепљујући се свим расположивим знањем не бијаху задовољни добијеним већ они трагаху за оним савршенијим, облагодаћеним и љубомудрујућим знањем које се добија свише, пребивајућем у Ономе Који оживотворава. Отргнувши се од празног софистицирања, искористивши сва расположива средства која су им била доступна на себи својствен начин, сваки од њих тројице уградише себе у темеље Цркве. Они као такви постадоше прави и искусни борци Тајни Христових који не жалећи себе упустише се у жестоку битку са богопротивећим се људима и заједницама, а ови обманути Сатаном изврташе Ријеч Божију и Цркву разграђиваше лажним и неистинитим учењима. Но ипак Христова наука као једно једино истинско учење и философирање у кога нема лажи ни обмане ипак тријумфоваше и кроз Саборовање објави васељени истину Православља. Примајући муке, мучења и изгнанства бише истински насљедници јеванђелских ријечи: „Блажени прогнани правде ради јер је њихово Царство Небеско.“ (Мт 5, 10), и они као такви постадоше синови Царства у Тројици. Пастири добри који су у свему подражавали своме Спаситељу и Добром Пастиру Христу, не остављајући повјереног им стада жедног Христољубља и Богољубља напојише сваку душу богопознањем и приводећи заблудјеле и изгубљене овце Пастиру. Три сунца Једнога Божанства, три Јерарха у Једној Тројици исповједајући и богословствујући Тројицу једносуштну и нераздјељиву. И нема достојних ријечи којима би узвеличали ову тројицу који као три одвојена извора свјетлости зрачише једну исту свјетлост која исијаваше из Свете Тројице. Василија Великог у монашкој врлини непоколебивога, у строгости и подвижништву пројављенога, Григорија Богослова јерарха правде снагом богословља означенога, Јована Златоуста златног језика и божанске проповиједи ретора. „Не може се град сакрити када на гори стоји; Нити се ужиже свјетиљка и меће под суд него на свијећњак, те свијетли свима који су у кући.“ (Мт 5, 14-15) Те не бјеше могуће да ова три највећа свјетила Тросунчаног Божанства остану неоткривена и не просијавша, просвећујући васељену зрацима догмата божанствених. Сљедујући Првојерарху Христу они постадоше Јерарси Цркве које данас прослављајући многа покољења, одају им поштовање као браничима Цркве и медоточним струјама богословља. Они постајући учитељима многих сами себе уградише у многе, а опет извирући из Једног у Тројици. У своме духовном окриљу и старању држећи многе душе будућих монаха, богослова и јерараха. Нека и њихова свјетлост богопознања свијетли свима данас који се уче у овом свештеном Училишту, имајући њих за своје духовне заступнике, оне који трагају за неиспитивим Тајнама Свете Тројице, догмата и богословља. Опредјељујући се сваки понаособ своме божанском призиву данас созерцавамо у Василију ангелски монашки чин, у Григорију свештенослужитеље Бога истинскога а у Јовану учитеље и бесједнике. Да бисмо вођени тако њиховом божанственом мудрујућом философијом живота и философијом духа прослављали у „Духу и Истини“ понајвише, не тјелесно него духовно, јер оно тјелесно остаде без коријена и плодова док ово духовно роди род и то сваки у своје вријеме.
Литургишући ову Божанствену и Свету Евхаристију бивамо сједињени са Творцем, а преко Њега и са овим боготражитељима великим Јерарсима којих се данас присјећамо, и не само да их се присјећамо већ их у Тројици оживотворавамо јер са њима будући у Литургији постајемо саучесници Царства Божијега као вјечне и непролазне Литургије у којој проналазећи свој коначни циљ налазимо и своје уипостазирање. Тај моменат за све нас бива завршни покрет наших личности ка Богу, повратак из ропства, ослобаћајућа дјелатност која од робова чини слуге и од одступника синове, када сви они који су пропадајући у првом Адаму били подигнути Новим Адамом. Јер у Старом Завјету бјеше сјенка, у Новом икона а Истина је стање будућег (вијека).
Будући сједињени са Творцем у Тројици, евхаристијски, благодарствено у богословском јерургисању Логоса, саображавајући се и подражавајући тројицу Јерараха Цркве Христове поздрављајући све истински и духовно, у молитвеној радости и расположењу желимо да узимајући њих за примјер бивамо свагда руковођени њима ка крајњем усиновљењу, имајући их за примјер у послушности Цркви и Богу будемо и ми послушни својим старјешинама, учитељима и јерарсима јер се Црква на послушности изграђује идући тако пут Царства Небескога које је у Бога Који нас је изабрао и извео на пут својих служитеља.
Благодат у Светој Тројици, Оцу, Сину и Духу Светоме са свима Вама, Амин.”

ПРЕТПРАЗНИЧНО ВЕЧЕРЊЕ

Уочи празника Света Три Јерарха, дана 11. фебруара 2023. године, служено је вечерње богослужење са литијом у манастиру Крки.

ДОБРОТВОРНО ВЕЧЕ У ШЕРВИЛУ

У петак, 3. фебруара 2023. године, у Шервилу, Сједињене Америчке Државе, одржано је добротворно вече за прикупљање средстава за обнову манастира Крка и других манастира у Епархији далматинској.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ!

Филантропос је новооснована хуманитарна организација Српске Православне Цркве у Хрватској, утемељена на основним хришћанским вредностима, а које се огледају у љубави, милосрђу, човекољубљу, како унутар, тако и изван наше верске заједнице.
Како бисмо подржали рад горепоменуте организације, али исто тако били упућени у исти, молимо вас да запратите/лајкујете/додате, како страницу, тако и профил организације Филантропос.
Линк странице:https://www.facebook.com/profile.php?id=100086060297826
Линк профила:https://www.facebook.com/profile.php?id=100086146625538
”Како је лијепо и красно кад сва браћа живе заједно” (Псалам 132,1).

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У БЕНКОВЦУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У БЕНКОВЦУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ВРЛИЦИ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ОБРОВЦУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У МАНАСТИРУ ЛАЗАРИЦИ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У БИОЧИЋУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У СПЛИТУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ИМОТСКОМ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КНИНУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЗАДРУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У СТРМИЦИ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЂЕВРСКАМА

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У РАВНИМ КОТАРИМА

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КНИНУ

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У КНИНУ

ПРОСЛАВА БОГОЈАВЉЕЊА У ШИБЕНИКУ

На Богојављење, дана 19. јануара 2023. године, служена је Света Архијерејска Литургија у Шибенику, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим.
„Драга браћо и сестре, желим да вам честитам данашњи празник!
Желим да вас подсетим на речи из Светога Писма: „да је Господ тако заволео овај свет, да је и Сина Свога Јединородног дао, да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни.“ (Јн, 3:16). Чули смо у молитвама, како на Литургији, а тако и у чину освећења воде, да је Бог узео обличје слуге, да је Себе унизио узевши људску природу и постао исти као и ми, осим по греху, а све по благоизвољењу Бога Оца, како би на тај начин уздигао палу људску природу, како бисмо и ми могли постати „богови по благодати” како то каже Свети Атанасије Велики.
У Светоме Писму се наводи: „И сиђе на њега Дух Свети у тјелесном облику као голуб, и чу се глас са неба говорећи: Ти си Син мој љубљени, ти си по мојој вољи” (Лк, 3:22). „Воља” о којој се говори јесте управо воља у којој се огледа љубав Бога Оца да је и Сина Свога дао у овај свет, да узме људску природу, да пребива са нама, да буде бијен, вређан и распет, не само у то време, него и у данашње, што се може видети кроз људске односе, кроз односе према нашим ближњима. Али поред свега тога, Господ Исус Христос је победио смрт, устао и поклонио нам највећи дар, како Своје васкрсење, тако и наду у свеопште васкрсење. – поручио је Епископ Никодим и честитао још једном улазак у Нову годину, као и слављеницима дочек сутрашњег празника Светога Јована Крститеља.

 

 

 

 

АПЕЛ ЗА ОБНОВУ КРОВА
МАНАСТИРА КРКЕ

 

 

::..::


Преображење 2015
Манастир Крка

 

::..::

ЦРКВЕ И МАНАСТИРИ
ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

::..::

КАЛЕНДАР

ЧАСОПИСИ
ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

 

::..::

Description: F:\MOVIE\web\Images\e-knjige\eknjige_small.jpg


Е-књиге
Епархије далматинске

 

 ЈАСЕНОВАЦ
НАЈСТРАШНИЈИ ЛОГОР СМРТИ

::..::

Description: F:\MOVIE\web\Images\Ikone\Andrej-rubljov_small.jpg

ЕПАРХИЈСКА РАДИОНИЦА

::..::


 
Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\spc.gif

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\link150.gif

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\hilandar.jpg

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\odbor.gif

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\verujem.jpg

Description: Projekat Rastko

Description: Svetosavlje.org

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\BANER_pravoslavljec.gif

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\zhh.jpg

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\podvorje.gif

Description: F:\MOVIE\web\Images\Linkovi\logo-mk.jpg

 


Description: F:\MOVIE\web\Images\Animation\wallpapers.gif
WALLPAPERS

 

 
АРХИВА ВИЈЕСТИ 2022. ГОДИНЕ
 
АРХИВА ВИЈЕСТИ 2021. ГОДИНЕ
 
АРХИВА ВИЈЕСТИ 2020. ГОДИНЕ
 
 
 
 
 
 
 


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2011. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2010. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2009. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2008. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2007. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2006. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2005. ГОДИНЕ


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2004. ГОДИНЕ

   
 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright © 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio