asw
 
   


ENGLISH PAGES


ПОСЛЕДНИЕ
НОВОСТИ
 

::..::


ВОДИЧ
TOURIST GUIDE

::..::

POSJETITE NAS NA
FACEBOOKU
EPARHIJA DALMATINSKA

::..::

400 godina Bogoslovije Sveta Tri Jerarha
Himna bogoslovije

::..::


VIRTUALNA ŠETNJA EPARHIJOM
DALMATINSKOM

 

 

::..::


PRILOZI NOVOM STRADANJU EPARHIJE DALMATINSKE


REČ O NOVIM
BOGOHULNICIMA


::..::


FOTO ARHIV
EPARHIJE DALMATINSKE

::..::

::..::

DIGITALNE BROŠURE
DALMATINSKIH MANASTIRA

MANASTIR KRKA

MANASTIR KRUPA

MANASTIR DRAGOVIĆ

::..::


 sv. Sava
BESEDA O PRAVOJ VERI

::..::

 


SIMO MATAVULJ
PILIPENDA
(pripovetka)

::..::


Episkop Fotije
VAPAJ IZ DALMACIJE


 

 

Tajna manastirske odaje

Razgovor sa MILjENKOM JERGOVIĆEM

Dana 25. maja 2023. godine, u manastiru Krka, otpočeo je projekat Eparhije dalmatinske ”Tajna manastirske odaje” koji je zamišljen kao serija razgovora, tj. kao književne večeri, a u kojima će se naglasak stavljati na teme teologije, književnosti, kulture, umetnosti, ali ostaviti prostora i za druge teme u kojima publika može učestvovati.
Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g. Nikodim je pozdravio sve prisutne i predstavio prvog gosta, gospodina Miljenka Jergovića, jednog od najuglednijih, najuvažavanijih i najistaknutijih književnika na području država gde se govori jezik, a koji on naziva ”našim”.
Zahvaljujući moderatoru i voditelju književne večeri gospodinu Emiru Imamoviću Pirketu, gost je imao odlične smernice koje su ga nadasve inspirisale da govori o temama svoje mladosti, prelasku iz Sarajeva u Zagreb sa svim problemima sa kojima se suočavao, ljubavi i značaju ljubavi prema književnosti, kao i jeziku, ali i političkim problemima na našim prostorima koji su ostavili i ostavljaju negativne posledice na njega.

HRAMOVNA SLAVA U ŠIBENIKU

Na praznik Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdan, dana 25. maja 2023. godine, služena je Sveta Arhijerejska Liturgija u Šibeniku, kojom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g. Nikodim. Nakon čitanja Svetoga Jevanđelja Episkop Nikodim je pozdravio verni narod i obratio im se:
”Draga braćo i sestre, na prvom mestu želim da vam čestitam današnji praznik, da čestitam današnju slavu, da poželim kao što uvek i govorim da se na mnoga i blaga leta radujemo jedni drugima.
U današnjem Jevanđelju čuli smo da je opisan današnji praznik, zbog kojeg smo se i sabrali i čuli da je Gospod kada je ušao u tu prostoriju gde su bili apostoli rekao ”mir vam”. Mi hrišćani smo pozvani od Gospoda na te stvari koje je On najviše govorio tokom svog života i nakon svog vaskrsenja, a to je na prvome mestu mir vam, a na drugome mestu isto tako ravnoznačno kao što je ”mir”, a to je radujte se. Uvek nas naša Sveta Crkva poziva da se radujemo i da kroz tu radost budemo istinski svedoci vaskrsenja Hristovoga, to jeste da budemo istinski učenici njegovi.
Čuli smo da su se oni uplašili, da su pomislili da vide duha, a onda im je On rekao što ste zbunjeni i zašto takve pomisli ulaze u srca vaša. Vidite ruke moje i noge moje i da sam ja glavom, opipajte i vidite, a zatim im je tražio da nešto jede da bi pokazao kroz to da je ostao isti Bog, ali i istinski Čovek, preuzevši našu prirodu na sebe. Kroz to nam je pokazao da ćemo i mi, draga braćo i sestre, nakon vaskrsenja ostati ljudi, imati svoju prirodu, ne više palu pošto nas je On uzdigao kroz to što je vaskrsao, što je unizio Sebe, uzdigao je nas i dao nam mogućnost da i mi postanemo kako to kaže Sveti Atanasije Veliki ”bogovi po blagodati”.
Rekao bih još da je pisano, da je On trebao da postrada i da vaskrsne iz mrtvih trećega dana i da nas kao što sam i više puta govorio kroz vaskrsenje uzdigne i podigne naš pali rod, jer On je u svemu isti otkako je primio tu ljudsku prirodu, čovečansku prirodu u svemu isti sa nama sem u grehu, a kroz svoje vaskrsenje je uništio žalac smrti, smrt više ne postoji za one koji žive hrišćanskim životom, koji se trude, koji se nadaju da će Bog biti milostiv i uvažiti naše molitve i molbe i naš trud i da će nas primiti u svoj zagrljaj. Gospod nas je pozvao da u Njegovo ime propovedamo pokajanje i oproštenje grehova po svim narodima počevši od Jerusalima pa širom vaseljene.” – rekao je Episkop Nikodim i još jednom čestitao današnji praznik, današnju hramovnu slavu.

SLAVA U MANASTIRU CRNOGORCI

TAJNA MANASTIRSKE ODAJE

SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA U SMOKOVIĆU

Dana 7. maja 2023. godine služena je Sveta Arhijerejska Liturgija u hramu Svetog Velikomučenika Georgija u Smokoviću, a kojom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g. Nikodim.
”Hristos Vaskrese!
Draga braćo i sestre, hoću samo da vas pozdravim i da poželim sve najbolje od Gospoda, kao i da kažem da mi je drago što smo se sastali danas ovde, što sam uspeo da dođem da budem sa vama.
Sve najbolje od Gospoda vam želim i nadam se da ćemo se na mnoga i blaga leta viđati, okupljatti, i nadasve radovati se jedni drugima, jer kroz to jedino možemo da pokažemo da smo istinski učenici Njegovi, to jeste da smo svedoci onoga Vaskrsenja kome se svi mi nadamo i koga čekamo. Bog vas sve blagoslovio i svako vam dobro darovao.”

HRAMOVNA SLAVA U UBLIMA

slava crkve svetog velikomučenika georgija u SMOKOVIĆU

hramovna slava u kninu

OBAVEŠTENjE

U subotu, 6. maja 2023. godine, na praznik Svetog Velikomučenika Georgija, Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g. Nikodim će obaviti čin malog osvećenja crkve, a u nastavku, sa početkom u 9.00 časova, će služiti Svetu Arhijerejsku Liturgiju, kao i obaviti parastos porodici Janković-Desnica u crkvi Svetog Velikomučenika Georgija, a koja se nalazi u sklopu kompleksa Kule Jankovića.
Istorijat
Porodica Janković-Desnica vodi poreklo od poznate srpske uskočke porodice Jankovića, za čijeg rodonačelnika se smatra Stojan Janković, koji se proslavio u borbama protiv Turaka u 17. veku i čija slava je opevana u srpskim epskim narodnim pesmama. Ništa manje poznat jeste i književnik i političar Ilija Dede Janković, poslednji potomak porodice Janković, čija se ćerka Olga udala za Vladimira Desnicu, koji je u miraz dobio veliko imanje i dvorac Jankovića u Islamu Grčkom, a koji će naslediti njihov sin Uroš Desnica, otac jednoga od najznačajnijih srpskih pisaca 20. veka – Vladana Desnice, proslavljenog po romanu ”Proljeća Ivana Galeba”.

POKLONIČKO PUTOVANJE VJERNIKA PRAVOSLAVNE EPARHIJE DALMATINSKE NA KOSOVO I METOHIJU

SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA U ŠIBENIKU

Dana 30. aprila 2023. godine služena je Sveta Arhijerejska Liturgija u Šibeniku, kojom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g. Nikodim.

VASKRS U ĐEVRSKAMA

VASKRS U VRLICI

VASKRS U MOKROM POLJU

VASKRS U SMOKOVIĆU

VASKRS U ZADRU

VASKRS U OBROVCU

VASKRS U BENKOVCU

vaskrs u SMILČIĆU

VASKRS U ŽAGROVIĆU

VASKRS U SPLITU

VASKRS U BIOČIĆU

VASKRS U IMOTSKOM

VASKRS U MARKOVCU

VASKRS U BALJCIMA

VASKRS U KNINU

VASKRS U KISTANJAMA

VASKRS U MANASTIRU KRKA

VASKRS U KNINU

Srpska Pravoslavna Crkva svojoj duhovnoj deci o VASKRSU 2023. Godine

PORFIRIJE

po milosti Božjoj pravoslavni Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski, sa svim arhijerejima Srpske Pravoslavne Crkve, sveštenstvu, monaštvu i svim sinovima i kćerima naše svete Crkve: blagodat, milost i mir od Boga Oca, i Gospoda našega Isusa Hrista, i Duha Svetoga, uz radosni vaskršnji pozdrav:

HRISTOS VASKRSE!

I ušavši u grob, videše mladića obučena
u belu haljinu gde sedi sa desne strane i uplašiše se.
A on im reče: Ne plašite se! Isusa tražite
Nazarećanina, raspetoga. Ustade, nije ovde;
evo mesta gde ga položiše (Mk 16, 5 – 6).

Radujemo se danas, draga duhovna deco naša, radujemo se i proslavljamo Praznik nad praznicima, Vaskrsenje Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista iz mrtvih. Radujemo se i proslavljamo zato što smo, kao nekada žene mironosice, čuli reči anđela: „Ne plašite se!” Radujemo se i proslavljamo Vaskrsenje Gospoda Hrista jer nam više od osam stoleća Beli anđeo sa freske u Mileševi Svetoga Save pokazuje na prazan grob i govori: „Ustade, nije ovde!” Radujemo se jer nas uprkos svim prilikama i neprilikama prate krupne i mirne raške oči Belog anđela – najlepše, najvoljenije i najslavnije freske stvorene u našem rodu – govoreći nam da Isus Nazarećanin, na krst Raspeti, ustade iz groba.

cijeli tekst ovdje

velika subota

veliki petak u manastiru krki

veliki petak u šibeniku

VELIKI ČETVRTAK

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA

Na Veliku sredu, 12. aprila 2023. godine, u manastiru Krka služena je Sveta tajna jeleosvećenja, a veliki broj vernika posetio je ovo sveto mesto kako bi uzeo udela u tom Svetom činu.
Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g. Nikodim pozdravio je verni narod i prepustio besedu jereju Draganu Milićeviću:
”U ime Oca i Sina i Svetoga Duha!
Vaše Preosveštenstvo, časni oci, draga braćo i sestre!
U Svetom Pismu Novog Zaveta, tačnije Poslanici Jakovljevoj stoji sledeće: „Zlopatili se ko među vama? Neka se moli Bogu. Je li ko veseo? Neka pjeva Bogu. Boluje li ko među vama? Neka dozove prezvitere crkvene, i neka se mole nad njim pomazavši ga uljem u ime Gospodnje“ (Jk. 5, 14-15). Upravo zbog toga, draga braćo i sestre, i vršimo Svetu tajnu jeleosvećenja, ali ne samo nad onima koji su telesno bolesni, nego i nad svima nama koji bolujemo od najveće bolesti roda ljudskoga, a to je greh, kroz koji je i smrt ušla u čoveka. Upravo zbog toga je i Sin Božiji došao u ovaj svet, ne da sudi svetu, „nego da svako ko vjeruje u njega ne pogine, nego ima život vječni“ (Jn. 3, 16). Svojim slavnim Vaskrsenjem iz mrtvih dao je i nadu svima nama da ćemo i mi o Drugom Hristovom dolasku čuti one reči koje smo imali priliku da čujemo u subotu: „Lazare iziđi napolje“ (Jn. 11, 43), odnosno da će i svakoga od nas pozvati u večnu radost vaskrslog Godpoda Isusa Hrista, te da ćemo i mi kada stanemo licem k Licu sa Vaskrslim Gospodom čuti one jevanđeljske reči: „Dobri i vjerni slugo, u malome si mi bio vjeran, nad mnogima ću te postaviti, uđi u radost Gospodara svojega“ (Mt. 25, 21).
Želeo bih još istaći, draga braćo i sestre, da ove poslednje dane stradalne nedelje prvenstveno provedemo u postu i molitvi posećujući naše hramove, onako kako to i dolikuje nama hrišćanima, te da se na taj način pripremimo za susret sa Vaskrslim Hristom, te da i mi kao nekada apostol Pavle radosno ali i prkosno uskliknemo: „Smrti gdje ti je žalac? Ade gdje ti je pobjeda?“
Za kraj, želim svima vama već sada da poželim srećan i Bogom blagosloven praznik Vaskrsenja Hristovog. Praznik nad praznicima. Praznik mira i ljubavi „jer po tome će nas i poznati da smo Hristovi učenici ako budemo imali ljubavi među sobom“ zato draga braćo i sestre „najprije imajmo ljubavi među sobom, jer ljubav pokriva mnoštvo sagrešenja“.
Živi, zdravi i Bogom blagosloveni bili na mnoge i blage godine. Amin!

LAZAREVA SUBOTA U BRGUDU

SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA U KNINU

U hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Kninu, dana 8. aprila 2023. godine, na praznik Svetoga Četverodnevnoga Lazara – Lazareva subota, služena je Sveta Arhijerejska Liturgija kojom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinskim g. Nikodim.
”U ime Oca i Sina i Svetoga Duha.
Draga braćo i sestre, želim da vam čestitam današnji praznik, ali isto tako da vam poželim da do kraja istrajemo u postu i da dočekamo najveći praznik, Praznik nad praznicima, Vaskrsenje Hristovo. Danas smo već počeli sa proslavom i sa najavom tog velikog praznika, draga braćo i sestre, jer proslavljamo Svetoga Četverodnevnoga Lazara, jer kako smo čuli u Svetom Jevanđelju Bog je već tada pokazao da je vaskrsenje iz mrtvih moguće, pokazao je to dok je hodio na zemlji i prije Svoga stradanja, dok ga još ljudi nisu bili, razapeli i ubili. Pored svega toga, On nam je nasuprot smrti darovao život, večni život kroz vaskrsenje iz mrtvih, kako nam to i pesme koje u ovo vreme pevamo govore.
Draga braćo i sestre, sledeće nedelje ćemo kroz bogosluženja upravo to da doživimo, kako su bezbožni Jevreji mučili i razapeli Gospoda Isusa Hrista, ali i to da nam je On na to darovao vaskrsenje. I mi smo, draga braćo i sestre, pozvani da nosimo krst u ovome svetu, i on (krst) ne mora biti stradanje identično Hristovom, nego se ogleda i u brizi za porodicu, brizi za druge, ljubavi kako prema bližnjima, tako i prema neprijateljima. Stoga, treba svakodnevno da molimo Gospoda da postanemo i mi oni koji će da sednu sa desne strane Njegove u dane sveošteg vaskrsenja. – rekao je vladika Nikodim i pozvao opet sve verne da istraju u postu i da u radosti dočekaju Praznik nad praznicima – Vaskrsenje Hristovo.

RASPORED BOGOSLUŽENJA ZA VELIKU NEJELJU U VASKRS 2023. U MANASTIRU KRKI

SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA U ŠIBENIKU

Dana 2. aprila 2023. godine služena je Sveta Arhijerejska Liturgija u Šibeniku, kojom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g. Nikodim.
”U ime Oca i Sina i Svetoga Duha!
Draga braćo i sestre, čuli smo u današnjem jevanđelju da Gospod kaže dvanaestorici (apostolima) na koji način i kako će da postrada kada bude otišao u Jerusalim, da će da ga biju, da će da ga razapnu, da će da ga ubiju ali i da će da vaskrsne na kraju. Nažalost, u tim događajima smo i mi ljudi bili učesnici na najgori mogući način, a to je da smo samoga Bogočoveka, Onoga koji je iz ljubavi došao u ovaj svet da spase sve one koji veruju u Njega, tako tukli, bili, razapeli i ubili na kraju, a On nam je kroz to sve na kraju podario najveći mogući dar koji je mogao Bog da da ljudima, a to je da kroz Vaskrsenje, kroz sveopšte Vaskrsenje, koje će tek da dođe, možemo postati mali bogovi po blagodati, kako to kaže Sveti Atanasije Veliki.
Draga braćo i sestre, mi na mnoge načine u velikoj nedelji, u strasnoj nedelji, učestvujemo u svim tim događajima i sećamo ih se, jer su svi ti događaji opevani u crkvenim pesmama. Mi se sećamo na te događaje i molimo se Bogu da oprosti kako čitavome čovečanskom rodu, tako i nama naše grehe, kao i da postanemo sapričasnici i učesnici u Svetome Vaskrsenju Hristovome, to jest da postanemo bogovi po blagodati ili da postanemo, kako se kaže u Svetoj Tajni Krštenja, deca i naslednici svetlosti. Mi smo, draga braćo i sestre, na to pozvani, ali smo i pozvani na sve ostalo, jer smo čuli u jevanđelju da će tako isto progoniti i sve učenike njegove, pozvani smo da trpimo, da kroz smirenje prihvatimo svaku muku, ali i da se molimo Bogu da nasledimo Carstvo Nebesko.
Draga braćo i sestre, idemo polako ka prazniku Hristovog Vaskrsenja, te zato trebamo da pojačamo naše molitve kako za nas same, tako i za naše bližnje, srodnike, komšije pa čak i neprijatelje, na šta nas poziva Sveto jevanđelje. Jedino tako, draga braćo i sestre, možemo da dostojno dočekamo najveći praznik, praznik nad praznicima, da ga dočekamo u radosti, da se radujemo jedni drugima, da se radujemo i onima kojih se sećamo, da se radujemo svi zajedno sa nadom da ćemo naslediti Carstvo Nebesko.” – rekao je vladika Nikodim sa nadom da istrajemo u postu i molitvi i da dostojni dočekamo i postanemo sapričasnici Vaskrsenja Hristovog.

SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA U BENKOVCU

U hramu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Benkovcu, dana 19. marta 2023. godine, služena je Sveta Arhijerejska Liturgija kojom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinskim g. Nikodim.
”U ime Oca i Sina i Svetoga Duha.
Draga braćo i sestre, čuli smo u Jevanđelju da Gospod kaže da ko hoće da ide za Njim da se odrekne sebe, da uzme krst svoj i ide za Njim. Te reči, draga braćo i sestre, govore o tome da krst koji proslavljamo i kome se klanjamo danas, kako je to naša Sveta Crkva i ustanovila, taj krst koji treba da nosimo i da se kroz njega upodobljavamo Gospodu, da budemo kao što je i On bio dok je hodio među ljudima i bijen, i otuđen, i progonjen od ljudi, a na kraju i raspet. Ipak, kroz sve to, kroz taj krst koji je nosio zarad nas i zarad našega spasenja, doneo je najveći dar koji je mogao da donese čovečanstvu, a to je vaskrsenje, i ka tom prazniku smo i mi, draga braćo i sestre, sada na proputovanju kroz ovaj svet koji u zlu leži, jer mi smo pozvani da krst nosimo i da se kroz njega upodobljavamo Gospodu.
Značenje nošenja krsta podrazumeva sve ono što nosi savremeni svet, a to podrazumeva da se brinemo o našim bližnjima, da se brinemo o drugima, a naročito ako možemo da se brinemo o siromašnima, uniženima, povređenima, zaboravljenima, pa makar to učinili samo kroz molitvu ili kroz to da ih posetimo. To je krst na koji smo mi, draga braćo i sestre, u savremeno doba pozvani.
Takođe, draga braćo i sestre, ono na šta nas Gospod poziva neprestano jeste da imamo ljubavi kako prema našim bližnjima, tako i prema onima koji nas mrze, jer samo tako možemo postati deca neba, deca svetlosti, bogovi po blagodati, kako je to rekao Sveti Atanasije Veliki.” – rekao je vladika Nikodim.

У МАНАСТИРУ КРКИ ОДРЖАНЕ СЕДНИЦЕ ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА И ЕПАРХИЈСКОГ УПРАВНОГ ОДБОРА

Редовна седница Савета Епархијског управног одбора Епархије далматинске одржана је 18. марта 2023. године у манастиру Крка. Након призива Светог Духа, чланови Савета имали су састанак у манастирској трпезарији. Као и обично, на дневном реду био је преглед рада Епархијског управног одбора у протеклој години, као и дискусија о плановима за текућу годину.

ispovest sveštenstva eparhije dalmatinske

SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA U KNINU

U hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Kninu, dana 12. marta 2023. godine, služena je Sveta Arhijerejska Liturgija kojom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinskim g. Nikodim.
”U ime Oca i Sina i Svetoga Duha.
Draga braćo i sestre, danas smo proslavili praznik Svetog Grigorija Palame, svetitelja na koga bismo svi trebali da se ugledamo, kako na njegov život tako i na njegovu veru. On je bio veliki svetitelj u četrnaestom veku, jedan od svetih otaca koji su branili pravoslavnu teologiju, a on konkretno branio je pravoslavno učenje od onih koji su učili da se Bog ne može spoznati drugačije nego samo umom, samo racionalno. Sa druge strane, Sveti Grigorije je učio da Bog koji je dao Svog Sina da postane Čovek, da postane Bogočovek Isus Hristos, da u svemu postane isti sa nama sem u grehu, da tog Boga kako su ga učenici Njegovi spoznali kao Čoveka koji je hodio među ljudima, kao Bogočoveka koji je hodio među ljudima, tako isto i mi, draga braćo i sestre, možemo spoznati kroz Svete Tajne. Isto tako, možemo Ga spoznati kada se trudimo da se upodobimo Gospodu, kada se trudimo da ispunjavamo Jevanđelske zapovesti, da učestvujemo u Svetoj Liturgiji, to jest da se pričešćujemo Svetim Tajnama.
Mi smo isto tako pozvani, draga braćo i sestre, da sledimo tu veru, jer je to vera otaca koja nam je predata, to je vera naših slavnih predaka koji su verovali u to što ih je crkva učila i verovali su u tog Boga i podizali su mu hramove, molili se upravo tom Bogu, jedinome Bogu koji je „tako zavoleo ovaj svet, da je i Sina Svoga Jedinorodnog dao, da svako ko veruje u Njega ne pogine, nego da ima život večni.“ (Jn, 3:16) Mi, ljudi, dok je hodio među nama smo Ga pljuvali, bičevali, razapeli i na kraju ubili, a On nam kroz to donese najveći dar koji je Bog dao, a to je vaskrsenje, i da kroz vaskrsenje postanemo i mi bogovi po blagodati, kako to kaže Sveti Atanasije Veliki.” – rekao je vladika Nikodim i pozvao sve verne da istraju u postu i da pokažu nesebičnu ljubav prema svima onima koji pomoć potrebuju.

SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA U ZADRU

U hramu Svetoga Proroka Ilije u Zadru, dana 5. marta 2023. godine, služena je Sveta Arhijerejska Liturgija kojom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinskim g. Nikodim.
”U ime Oca, Sina i Svetoga Duha.
Draga braćo i sestre, danas smo se okupili da proslavimo jedan veliki praznik koji je posvećen pobedi pravoslavlja nad ikonoborstvom, tj. nad jednim pogrešnim učenjem, nad jednom jeresi, a koja je učila da se ikonama i moštima ne treba klanjati. Suprotno tome, naša Sveta Crkva uči da treba da se klanjamo ikonama, kao i da se klanjamo moštima, i da kroz to iskazujemo svoje poštovanje i čast Prvoliku, tj. da se kroz to klanjamo Gospodu Isusu Hristu, koji je hodio među nama, koji je bio na zemlji, koji se ovaplotio, jer je „tako zavoleo ovaj svet, da je i Sina Svoga Jedinorodnog dao, da svako ko veruje u Njega ne pogine, nego da ima život večni.“ (Jn, 3:16)
Mi, draga braćo i sestre, treba da sledimo tu veru i da se klanjamo ikonama, da se molimo pred ikonama, da svetitelji koji su izobraženi na ikonama budu zastupnici pred prestolom Svevišnjega, da budu oni koji se mole da nam se oproste gresi, koji se mole kako za nas i naše bližnje, tako i za neprijatelje naše, na šta nas poziva Sveto Jevanđelje. Isto tako, kada se klanjamo moštima Svetih, pogotovo moštima Svetih mučenika, klanjamo se onoj veri i poštujemo onu veru koju su oni ispovedali, zbog koje su i postradali, a ispovedali su veru u Trojedinoga Boga, Boga Oca, Boga Sina i Boga Duha Svetoga. Ta vera ih je spasavala, draga braćo i sestre, te su kroz ispovedanje te vere i stradanje pokazali ono najveće što možemo mi svi hrišćani, a to je da nismo od ovoga sveta i da je Carstvo Nebesko jedini cilj kome treba da težimo i jedini cilj koji u životu treba da nam bude merilo.
Carstvo Nebesko je, draga braćo i sestre, suština svake naše svešteničke propovedi, a oslikana je u rečima Svetog kneza Lazara: ”Zemaljsko je zamalena carstvo, a Nebesko uvek i do veka”. On je napravio takav izbor za Srbe u najbitnijim momentima naše istorije i ostavio nam taj put kojim svako od nas treba da ide, tj. da težimo ka Carstvu Nebeskom, a ne carstvu zemaljskom. – rekao je vladika Nikodim.

SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA I RUKOPOLOŽENjE U MANASTIRU KRKI

U manastiru Krki, dana 4. marta 2023. godine, služena je Sveta Arhijerejska Liturgija kojom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinskim g. Nikodim, a na kojoj je rukopoložen u čin prezvitera đakon Zdravko Cvijić. Vladika Nikodim je od srca čestitao njemu i njegovoj porodici i poželeo mu da na mnoga i blaga leta služi Gospodu, a zatim se sa nekoliko reči obratio verujućem narodu:
”Draga braćo i sestre, još jednom želim da čestitam novorukopoloženom svešteniku da na mnoga i blaga leta služi Gospodu, da ispuni sve ono što smo čuli u današnjim molitvama i da kroz to nasledi Carstvo Nebesko, jer nam je to jedini i najveći cilj. Mi smo, draga braćo i sestre, mi Srbi smo davno izabrali put kojim želimo da idemo, put koji nam je ucrtao Sveti Knez Lazar, kao i svi oni koji su postradali na Kosovu i Metohiji, a to je da smo izabrali Carstvo Nebesko, a ne carstvo zemaljsko, jer kako je to rekao Sveti Knez Lazar: ”Zemaljsko je zamalena carstvo, a Nebesko uvek i do veka.” Mi kao hrišćani smo pozvani da upravo idemo tim putem i da postanemo deca i naslednici Svetlosti. Draga braćo i sestre, želio sam da vas podsetim na kosovski zavet, u danima kada se lome koplja oko Kosova i Metohije, ali sa naglaskom na reči Patrijarha Porfirija da je sredstvo kojima se Crkva služi u ovim danima jedino molitva.” – rekao je Vladika Nikodim i naglasio da u ove dane posta treba da pojačamo molitve da se Gospod smiluje, ali ne samo na nas i naše bližnje, nego i na one koji nas mrze, na neprijatelje naše.

SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA U ŠIBENIKU

Dana 26. februara 2023. godine, služena je Sveta Arhijerejska Liturgija u Šibeniku, kojom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g. Nikodim.
Episkop Nikodim u kratkoj besedi uputio je nekoliko reči o vaskršnjem postu, sa željom da pojačamo molitve, da poštujemo pravila posta, da damo svoju žrtvu koliko možemo, kao i da u zdravlju i radosti dočekamo najveći hrišćanski praznik, praznik Hristovog Vaskrsenja.

SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA I RUKOPOLOŽENjE U MANASTIRU KRKI

U manastiru Krki, dana 19. februara 2023. godine, služena je Sveta Arhijerejska Liturgija kojom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinskim g. Nikodim, a na kojoj je rukopoložen u čin đakona Zdravko Cvijić. Vladika Nikodim je od srca čestitao njemu i njegovoj porodici i poželeo mu da na mnoga i blaga leta služi Gospodu, a zatim se obratio rečima iz Jevanđelja:
”Draga braćo i sestre, reči iz Svetog Jevanđelja ”jer ogladnjeh, i ne dadoste mi da jedem; ožednjeh, i ne napojiste me; Stranac bijah, i ne primiste me; nag bijah, i ne odjenuste me; bolestan i u tamnici bijah, i ne posjetiste me” (Mt 25, 42-43) su reči na koje često zaboravljamo. To najbolje vidimo kroz primere, draga braćo i sestre, kada se ne obaziremo na prosjake koji prose na ulici, a onda i tako što znamo da se ponašamo jedni prema drugima na takav način, a zaboravljamo da nas Gospod neće samo pitati kakvu veru smo imali, tj. da li smo verovali u Njega, nego na prvome mestu ”ljubiš li Me?”, a zatim i mnoga pitanja koja se nalaze u ovome Jevanđelju i kojima nas kroz isto poučava. Reči koje smo danas pročitali se danas ne odnose konkretno na Gospoda Isusa Hrista, nego na sve bližnje u kojima treba da ugledamo ”Gospoda”, a bližnji su svi oni koji su uz nas, koje susrećemo, viđamo, znani i neznani, pa čak, draga braćo i sestre, i neprijatelji naši. Jer, ako ne ispunimo te reči Gospodnje, nećemo moći ni dati dobar odgovor na Strašnome Sudu. Mi ćemo, draga braćo i sestre, moći da se branimo da smo postili sve postove, da smo išli redovno u Crkvu, ali On će i pored svega toga da pita upravo sva ona pitanja koja smo čuli danas, kao i da li smo pogledali te male, da li smo bili ljudi, kako je govorio blaženopočivši patrijarh Pavle.” – rekao je Vladika Nikodim i još jednom čestitao rukopoloženje đakonu Zdravku, sa željom da se trudi da ispunjava Hristove zapovesti.

SLAVA BOGOSLOVIJE SVETA TRI JERARHA U MANASTIRU KRKI

U manastiru Krki, dana 12. februara 2023. godine, na praznik Sveta Tri Jerarha, svečano je proslavljena Krsna slava najstarije srpske bogoslovske škole. Služena je Sveta Liturgija kojom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački g. Sergije, zajedno sa Njihovim Preosveštenstvima Episkopima niškim g. Arsenijem, osječkopoljskim i baranjskim g. Heruvimom, valjevskim g. Isihijem i dalmatinskim g. Nikodimom. Nakon čitanja Svetoga Jevanđelja Episkop Sergije je pozdravio mnogobrojni okupljeni verni narod i obratio im se rečima:

 

”Danas kada se prisjećajući istinskih truba Pravoslavlja, Truba Hristovih i truba Crkve, pojući bogoslužbeno u Ocu, Sinu i Duhu Svetome Trojicu, u Svetoj Trojici trojicu Ugodnika Božijih, zlatne trube Pravoslavlja, ukrasitelje Crkve, u Trojici Jednosuštnoj tri sunca koji sijajući neprestano projaviše svima Istinu koja se nalazi u Bogu, vječno rađajućem Sina i vječno i savječno ishodeći Duha. Danas slavimo Sveta Tri Jerarha koji ni po čemu ne bijahu veći niti uzvišeniji jedan od drugoga, Svetog Vasilija Velikog, angela u tijelu, Grigorija Bogoslova, istinskog slovitelja Tajni Božijih i Jovana Zlatousta, zlatnih usta Crkve ukrasitelja. Svete ljude Hrista Bogočovjeka, prepodobne podvižnike, bogoslove, propovjednike i pravednike Božije, Episkope Crkve Hristove i savršene monahe, oblagodaćene sasude i bogovidce, bogomudre ustrojitelje svete Liturgije i svega bogosluženja, apostolske ureditelje bogomdanog kanonskog poretka Crkve, nepokolebive borce za vjeru pravoslavnu i dogmate apostolske i otačke.

Ovi sveti iako učeći se i prebivajući u svetovnoj filosofiji kod izvrsnih učitelja onoga doba, potkrepljujući se svim raspoloživim znanjem ne bijahu zadovoljni dobijenim već oni tragahu za onim savršenijim, oblagodaćenim i ljubomudrujućim znanjem koje se dobija sviše, prebivajućem u Onome Koji oživotvorava. Otrgnuvši se od praznog sofisticiranja, iskoristivši sva raspoloživa sredstva koja su im bila dostupna na sebi svojstven način, svaki od njih trojice ugradiše sebe u temelje Crkve. Oni kao takvi postadoše pravi i iskusni borci Tajni Hristovih koji ne žaleći sebe upustiše se u žestoku bitku sa bogoprotivećim se ljudima i zajednicama, a ovi obmanuti Satanom izvrtaše Riječ Božiju i Crkvu razgrađivaše lažnim i neistinitim učenjima. No ipak Hristova nauka kao jedno jedino istinsko učenje i filosofiranje u koga nema laži ni obmane ipak trijumfovaše i kroz Saborovanje objavi vaseljeni istinu Pravoslavlja. Primajući muke, mučenja i izgnanstva biše istinski nasljednici jevanđelskih riječi: „Blaženi prognani pravde radi jer je njihovo Carstvo Nebesko.“ (Mt 5, 10), i oni kao takvi postadoše sinovi Carstva u Trojici. Pastiri dobri koji su u svemu podražavali svome Spasitelju i Dobrom Pastiru Hristu, ne ostavljajući povjerenog im stada žednog Hristoljublja i Bogoljublja napojiše svaku dušu bogopoznanjem i privodeći zabludjele i izgubljene ovce Pastiru. Tri sunca Jednoga Božanstva, tri Jerarha u Jednoj Trojici ispovjedajući i bogoslovstvujući Trojicu jednosuštnu i nerazdjeljivu. I nema dostojnih riječi kojima bi uzveličali ovu trojicu koji kao tri odvojena izvora svjetlosti zračiše jednu istu svjetlost koja isijavaše iz Svete Trojice. Vasilija Velikog u monaškoj vrlini nepokolebivoga, u strogosti i podvižništvu projavljenoga, Grigorija Bogoslova jerarha pravde snagom bogoslovlja označenoga, Jovana Zlatousta zlatnog jezika i božanske propovijedi retora. „Ne može se grad sakriti kada na gori stoji; Niti se užiže svjetiljka i meće pod sud nego na svijećnjak, te svijetli svima koji su u kući.“ (Mt 5, 14-15) Te ne bješe moguće da ova tri najveća svjetila Trosunčanog Božanstva ostanu neotkrivena i ne prosijavša, prosvećujući vaseljenu zracima dogmata božanstvenih. Sljedujući Prvojerarhu Hristu oni postadoše Jerarsi Crkve koje danas proslavljajući mnoga pokoljenja, odaju im poštovanje kao braničima Crkve i medotočnim strujama bogoslovlja. Oni postajući učiteljima mnogih sami sebe ugradiše u mnoge, a opet izvirući iz Jednog u Trojici. U svome duhovnom okrilju i staranju držeći mnoge duše budućih monaha, bogoslova i jeraraha. Neka i njihova svjetlost bogopoznanja svijetli svima danas koji se uče u ovom sveštenom Učilištu, imajući njih za svoje duhovne zastupnike, one koji tragaju za neispitivim Tajnama Svete Trojice, dogmata i bogoslovlja. Opredjeljujući se svaki ponaosob svome božanskom prizivu danas sozercavamo u Vasiliju angelski monaški čin, u Grigoriju sveštenoslužitelje Boga istinskoga a u Jovanu učitelje i besjednike. Da bismo vođeni tako njihovom božanstvenom mudrujućom filosofijom života i filosofijom duha proslavljali u „Duhu i Istini“ ponajviše, ne tjelesno nego duhovno, jer ono tjelesno ostade bez korijena i plodova dok ovo duhovno rodi rod i to svaki u svoje vrijeme.

Liturgišući ovu Božanstvenu i Svetu Evharistiju bivamo sjedinjeni sa Tvorcem, a preko Njega i sa ovim bogotražiteljima velikim Jerarsima kojih se danas prisjećamo, i ne samo da ih se prisjećamo već ih u Trojici oživotvoravamo jer sa njima budući u Liturgiji postajemo saučesnici Carstva Božijega kao vječne i neprolazne Liturgije u kojoj pronalazeći svoj konačni cilj nalazimo i svoje uipostaziranje. Taj momenat za sve nas biva završni pokret naših ličnosti ka Bogu, povratak iz ropstva, oslobaćajuća djelatnost koja od robova čini sluge i od odstupnika sinove, kada svi oni koji su propadajući u prvom Adamu bili podignuti Novim Adamom. Jer u Starom Zavjetu bješe sjenka, u Novom ikona a Istina je stanje budućeg (vijeka).

Budući sjedinjeni sa Tvorcem u Trojici, evharistijski, blagodarstveno u bogoslovskom jerurgisanju Logosa, saobražavajući se i podražavajući trojicu Jeraraha Crkve Hristove pozdravljajući sve istinski i duhovno, u molitvenoj radosti i raspoloženju želimo da uzimajući njih za primjer bivamo svagda rukovođeni njima ka krajnjem usinovljenju, imajući ih za primjer u poslušnosti Crkvi i Bogu budemo i mi poslušni svojim starješinama, učiteljima i jerarsima jer se Crkva na poslušnosti izgrađuje idući tako put Carstva Nebeskoga koje je u Boga Koji nas je izabrao i izveo na put svojih služitelja.

Blagodat u Svetoj Trojici, Ocu, Sinu i Duhu Svetome sa svima Vama, Amin.”

PRETPRAZNIČNO VEČERNjE

Uoči praznika Sveta Tri Jerarha, dana 11. februara 2023. godine, služeno je večernje bogosluženje sa litijom u manastiru Krki.

DOBROTVORNO VEČE U ŠERVILU

U petak, 3. februara 2023. godine, u Šervilu, Sjedinjene Američke Države, održano je dobrotvorno veče za prikupljanje sredstava za obnovu manastira Krka i drugih manastira u Eparhiji dalmatinskoj.

VAŽNO OBAVEŠTENJE!

Filantropos je novoosnovana humanitarna organizacija Srpske Pravoslavne Crkve u Hrvatskoj, utemeljena na osnovnim hrišćanskim vrednostima, a koje se ogledaju u ljubavi, milosrđu, čovekoljublju, kako unutar, tako i izvan naše verske zajednice.
Kako bismo podržali rad gorepomenute organizacije, ali isto tako bili upućeni u isti, molimo vas da zapratite/lajkujete/dodate, kako stranicu, tako i profil organizacije Filantropos.
Link stranice: https://www.facebook.com/profile.php?id=100086060297826
Link profila: https://www.facebook.com/profile.php?id=100086146625538
”Kako je lijepo i krasno kad sva braća žive zajedno” (Psalam 132,1).

PROSLAVA SVETOG SAVE U BENKOVCU

PROSLAVA SVETOG SAVE U BENKOVCU

PROSLAVA SVETOG SAVE U VRLICI

proslava svetog save u obrovcu

PROSLAVA SVETOG SAVE U MANASTIRU LAZARICI

PROSLAVA SVETOG SAVE U BIOČIĆU

PROSLAVA SVETOG SAVE U SPLITU

PROSLAVA SVETOG SAVE U IMOTSKOM

PROSLAVA SVETOG SAVE U KNINU

PROSLAVA SVETOG SAVE U ZADRU

PROSLAVA SVETOG SAVE U STRMICI

PrOSLAVA SVETOG save U ĐEVRSKAMA

PROSLAVA SVETOG SAVE U RAVNIM KOTARIMA

PROSLAVA SVETOG SAVE U KNINU

SVETOSAVSKA AKADEMIJA U KNINU

PRAZNIK BOGOJAVLJENJA U ŠIBENIKU

Na Bogojavljenje, dana 19. januara 2023. godine, služena je Sveta Arhijerejska Liturgija u Šibeniku, kojom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g. Nikodim.
„Draga braćo i sestre, želim da vam čestitam današnji praznik!
Želim da vas podsetim na reči iz Svetoga Pisma: „da je Gospod tako zavoleo ovaj svet, da je i Sina Svoga Jedinorodnog dao, da svako ko veruje u Njega ne pogine, nego da ima život večni.“ (Jn, 3:16). Čuli smo u molitvama, kako na Liturgiji, a tako i u činu osvećenja vode, da je Bog uzeo obličje sluge, da je Sebe unizio uzevši ljudsku prirodu i postao isti kao i mi, osim po grehu, a sve po blagoizvoljenju Boga Oca, kako bi na taj način uzdigao palu ljudsku prirodu, kako bismo i mi mogli postati „bogovi po blagodati” kako to kaže Sveti Atanasije Veliki.

U Svetome Pismu se navodi: „I siđe na njega Duh Sveti u tjelesnom obliku kao golub, i ču se glas sa neba govoreći: Ti si Sin moj ljubljeni, ti si po mojoj volji” (Lk, 3:22). „Volja” o kojoj se govori jeste upravo volja u kojoj se ogleda ljubav Boga Oca da je i Sina Svoga dao u ovaj svet, da uzme ljudsku prirodu, da prebiva sa nama, da bude bijen, vređan i raspet, ne samo u to vreme, nego i u današnje, što se može videti kroz ljudske odnose, kroz odnose prema našim bližnjima. Ali pored svega toga, Gospod Isus Hristos je pobedio smrt, ustao i poklonio nam najveći dar, kako Svoje vaskrsenje, tako i nadu u sveopšte vaskrsenje. – poručio je Episkop Nikodim i čestitao još jednom ulazak u Novu godinu, kao i slavljenicima doček sutrašnjeg praznika Svetoga Jovana Krstitelja.

 


APELI 

::..::

 

APEL ZA OBNOVU KROVA
MANASTIRA KRKE

 

::..::


PREOBRAŽENJE 2015
MANASTIR KRKA

::..::

CRKVE I MANASTIRI
EPARHIJE DALMATINSKE

::..::

KALENDAR

ČASOPISI
EPARHIJE DALMATINSKE

::..::


Eknjige
Eparhije dalmatinske

::..::

 


JASENOVAC
NAJSTRAŠNIJI LOGOR SMRTI

::..::

EPARHIJSKA RADIONICA

::..::

 



Projekat Rastko

Svetosavlje.org

 


WALLPAPERS

 

   

АRHIVA VIJESTI 2022. GODINE

АRHIVA VIJESTI 2021. GODINE
 
АRHIVA VIJESTI 2020. GODINE
 
АRHIVA VIJESTI 2019. GODINE

АRHIVA VIJESTI 2018. GODINE

АRHIVA VIJESTI 2017. GODINE

АRHIVA VIJESTI 2016. GODINE

АRHIVA VIJESTI 2015. GODINE

АRHIVA VIJESTI 2014. GODINE

АRHIVA VIJESTI 2013. GODINE

АRHIVA VIJESTI 2012. GODINE








   
   

* КОНТАКТ :_: KONTAKT *
:  :  :
Copyright © 2004, 2005 SPC Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio